24 December, 2016

MCQ GK on Chemistry: Matter – Mixture & Separation Of Mixture - Page 2

 MCQ GK On Chemistry: Matter- Mixture & Separation of Mixture- Page 2

Dear Job Aspirants,

  In this Page of Chemistry MCQ GK we will be looking for some other aspects of matter. In the last page of matter we have discussed question from various matter separation processes and also discussed about Organic, Inorganic compounds and their mixtures. In this MCQ GK page of chemistry we will discuss few other processes of Separation Of mixtures.  

Before answering the following MCQs Please read the Study note on Chemistry Matter Mixtures and Process of Separation of mixture


Chemistry GK Study Note : Matter- Mixtures & Separation of Mixtures-page 2



10 Commonly asked Questions from Processes of Separation of Mixture

Q1. Naphthalene is separated from its mixture with which of the following process?

a. Filtration
b. Sublimation      
c. Evaporation
d. Crystallization

Q2.  With the help of Filtration Process which of the following separation is done?

a. Preparation of Common salt from sea water
b. separation of Iodine from its mixtures
c. Separation of solid particle from Engine oil of car engine      c
d. None

Q3. Common Salt preparation from sea water is done by which of the following process?

a. Evaporation         
b. Filtration
c. Crystallization
d. Sublimation

Q4. Which of the following process is carried out for Separation and purification of Solid substances?

a. Evaporation        
b. Filtration
c. Crystallization        
d. Sublimation

Q5.  The process where Liquid mixture is converted into its vapour by heating  and then condensing the vapour into the same liquid by cooling. Which of the following option is suitable this statement.

a. This process is called Crystallization Process.
b. This process is called Evaporation Process.
c. This process is called Distillation process         
d. None

Q6. A mixture of Copper Sulphate and water can be separated by which of the following process?

a. Distillation              
b. Filtration
c. Crystallization       
d. Sublimation

Q7. Separation process of Petrol, Diesel, Kerosene from Crude Petroleum is called?

a. Distillation      
b. Fractional Distillation     
c. Crystallization       
d. Sublimation

Q8. Compounds of a mixture are separated in the basis of rate of absorption in the suitable absorbent is called?

a. Distillation      
b. Sublimation
c. Crystallization       
d. Chromatography        

Q9. The process of separation of Mud from its mixture with water is called?

a. Distillation      
b. Sedimentation and Decantation    
c. Crystallization       
d. Sublimation

Q10. Two or more volatile Substances are separated from its mixture on the basis of their Boiling point is called?

a. Distillation      
b. Fractional Distillation     
c. Crystallization       
d. Sublimation












Answers:
1. b
2. c
3. a
4. c
5. c
6. a
7. b
8. d
9. b

10. b

No comments:

Post a Comment

Like Our Facebook Page Below To Get Latest Updates On Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...