13 August, 2016

MCQ on Indian Economy: Impact of agriculture in indian economy - Page 2

Dear SSC Aspirants,
In the last page we have discussed about various contributions  of agriculture  sectors in the Indian economy. Thus continuing our discussion, in this page we will look into more other facts and fields of agriculture and land development which have direct impacts on Indian economic development and GDP of India.
As we all know Indian economy is one of the fastest growing economy in the world. In 2015-2016 fiscal year Indian GDP growth rate was 7.9 %. Which is quite high in comparison with many developed countries. Agriculture is one of the core sector of Indian economy and thus to achieve  high annual GDP growth rate the government must need to developed the agriculture sector. Various developemental plans were taken during post independent period and which lead many reforms in agriculture sector of India as well as land reforms were taken place in early 1960s. So as to increase the growth rate of India agriculture sector is very much important. During 1965- 66 Economic crisis various reform policies and revolutions were taken place like green revolution, white revolution, yellow revoluion, operation flood and more. Let's look at the few multiple choice questions on post independent agricultural reforms in Indian agriculture.
1. During the time of 1965-66 famine  which agricultural policy was taken by government to overcome food crisis?
a. Agriculture policy of high yielding Seeds.
b. The Operation Flood started.
c. Green revolution was started.
d. All of above.
2.Operation Flood is related with which of the following?
a. Green Revolution
b. White Revolution.    
c. Use of high yielding Seeds
d.None
3. Who was the father of operation flood?
a. Dr. Norman Borlaug
b. Dr. William Gande
c. Dr. Varghese Kurien    
d. None
4. In which of the following year Operation Flood was started.
a. 1965
b. 1967
c. 1970   
d. 1971
5. The increase in oil seed production is the out come of which of the following?
a. Green Revolution
b. Blue revolution
c. White Revolution
d. Yellow revolution    
6. Blue Revolution is related in which of the following activities?
a. Increase oil seed production
b. Increase of fish production.   
c. Increase in milk production
d. Increase in agriculture production
7. Which of the following state is highest tea producer of India?
a. Assam
b. West Bengal
c. Karela
d. Punjab
8. Which of the following country is named as Sugar Bowl of the world?
a. India
b. Cuba
c. Nepal
d. Brazil
9. What is  India's position in sugar cane and sugar production?
a. 1st   
b. 2nd
c. 3rd
d. 4th
10. Where does in india National Sugar Institute (NSI) a research institute for sugar is located?
a. Varanasi
b. Kanpur
c. New Delhi
d. Lucknow


Answers
1. d
2. b
3. c
4. c
5. d
6. b
7. a
8. b
9. a
10. b

No comments:

Post a Comment

Like Our Facebook Page Below To Get Latest Updates On Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...