26 August, 2016

MCQ GK DOZE : Indian Polity and Constitution - Sources of Indian Constitution

Dear Job Aspirants
After Independence a constitutional Assembly was made to formulate the Constitution of Independent India. There were various committees in the constituent Assembly for formulating Constitution of India. During the period of Drafting of the Constitution, the Drafting committee  headed by BR Ambedkar try to formulate a best Constitution for India. They had studies  Constitutions of various countries of the world. Thus During the period of Drafting of Indian Constitution many provisions were imported from other constitutions and a new Indian construction was made. The Indian Constitution so made is the largest written Constitution of the world. In this MCQ GK- DOZE we will see the what are the provisions of our Constitution were borrowed from other constitutions.
1. Single citizenship Provision of Indian Constitution is borrowed from which of the following Country?
a. UK
b. USA
c. Canada
d. Franch


2. Fundamental Rights Provision of Indian Constitution is taken from which of the following countries?
a. UK
b. USA
c. Canada
d. Franch

3. Supreme Court's advisory Jurisdiction Provision of Indian  Constitution is borrowed from which of the following Country?
a. UK
b. USA
c. Canada
d. Franch

4. Directive Principles of State policy Provision of Indian Constitution is taken from which of the following Country?
a. UK
b. USA
c. Canada
d. Ireland

5. Principal of Liberty and Republican System Provision of Indian Constitution is borrowed from which of the following Country?
a. UK
b. USA
c. Canada
d. Franch

6. Fundamental Duties  of Indian  Constitution is taken from which of the following Country?
a. UK
b. USA
c. USSR
d. Franch

7. Bi-camerial Parliamentary System of Indian Constitution is borrowed from which of the following Country?
a. South Africa
b. UK
c. Canada
d. Franch

8. Equality and Fraternity of Indian
Constitution is borrowed from which of the following Country?
a. Franch
b. USA
c. Canada
d. Australia

9. Idea of Concurrent list  of Indian  Constitution is taken from which of the following Country?
a. UK
b. Australia
c. Canada
d. Franch

10. Independence of judiciary of Indian Constitution is borrowed from which of the following Country?
a. UK
b. USA
c. Canada
d. Franch


Answers
1. a
2. b
3. c
4. d
5. d
6. c
7. b
8. a
9. b
10. b

No comments:

Post a Comment

Like Our Facebook Page Below To Get Latest Updates On Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...