26 August, 2016

MCQ GK DOZE: Indian History : Vedic Period Page 2

Dear SSC Aspirants
Continuing with Vedic age civilisation and Vedic calture and literature, in this second page on Vedic period we will look into various Vedic Literatures. During the period of 1500 BC - 600 BC Various Vedic Literatures were developed. Vedic Literatures were comprised of various vedas, Brahmanas, Aranyaks and Upanishad. In this MCQ series we will try to explore various Questions based on Vedas and other Vedic Literatures developed and produced by Aryans. Let's have a look

1. Which of the following is not the part of Vedic Literatures?
a. The Samhitas
b. The Upanishad
c. The Mahabharata
d. The Brahamans


2. The Vedic Literatures were handed down generation to generation in which of the following form?
a. Through written Piece
b. Through Shruti
c. Both of the above
d. None

3. Which of the following type religion were adopted by Early Vedic Aryans?
a. Bhakti
b. Image worship and Yajnas
c. Worship of nature and Yajnas
d. Worship of Nature and Bhakti

4. The 'Gotra' is occur in which of the following Veda?
a. Rig Veda
b. Yajur Veda
c. Sama Veda
d. Atharva Veda.   

5. Which of the following is considered as the " The First Statement of mankind"?
a. Rig Veda
b. Yajur Veda
c. Sama Veda
d. Atharva Veda

6. Vedatrai is the Combination of Three Veda . Which of the following is true for Vedatrai?
a. Rig Veda, Sama veda, Atharva Veda
b. Rig Veda, Yajur Veda, Sama Veda. 
c. Yajur Veda, Sama Veda, Atharva Veda
d. Rig Veda, Yajur Veda, Atharva Veda

7. According to Purushasutra of Rig Veda how many Varnas of mankind exist?
a. 3
b. 5
c. 4
d. 6

8. How many Rymns are there in Sama Veda?
a. 1549
b. 1449
c. 1689
d. 1289

9. The hymns of Sama Veda is recited by whom?
a. Hotri
b.Udgatri
c. Adhvaryus
d. None

10. The hymns of Rig Veda is recited by whom?
a. Hotri
b. Udgatri
c. Adhvaryus
d. None

11.The hymns of Yajur Veda is recited by whom?
a. Hotri
b. Udgatri
c. Adhvaryus
d. None

12.which of the following Veda is considered as book of Magical Formula?
a. Rig Veda
b. Yajur Veda
c. Sama Veda
d. Atharva Veda

13. Who explains the hymns of Vedas?
a. Brahmans
b. Hotri
c. Udgatri
d. Adhvaryus

14. How many Upanishads are there?
a. 108
b. 106
c. 100
d. 102

15. "Satyamev Jayate" is mentioned in which of the following Upanishad?
a. Chandogya Upanishad
b. Isa Upanishad
c. Prasana Upanishad
d. Mundaka Upanishad

16. Which of the following Upanishad is considered as the Oldest Upanishad?
a.Vrihadaranyaka Upanishad   
b. Isa Upanishad
c. Prasana Upanishad
d. Mundaka Upanishad







Answers
1. c
2. b
3. c
4. a
5. a
6. b
7. c
8. a
9. b
10. a
11. c
12. d
13. a
14. a
15. d
16. a

No comments:

Post a Comment

Like Our Facebook Page Below To Get Latest Updates On Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...