26 August, 2016

MCQ GK DOZE: Geography: Universe and Solar System - page 5

Dear job Aspirants,
continuing with universe and Solar Syatem in this 5 the page we will continue out discussion on important facts about various planets and Satellite of our solar Syatem. As we all know our solar system is comprises is 8 planets among whom four planners nearer to Sun is called inner planner and 4 planet far from sun are called outer planet. In this MCQ page we will mainly focus on inner planets, theirs characteristics and notable facts. Let's have a look..!

1. Which of the following planet is the hotest planet of our solar Syatem?
a. Mercury
b. Jupiter
c. Mars
d. Venus


2. Which o the following planet is called Evening Star as well as Morning star?
a. Mars
b. Venus
c. Mercury
d. Jupitar

3.Which of the following planet is called as Earth's twin?
a. Jupiter
b. Venus
c. Mercury
d. Jupiter

4. Which of the following planet is the largest planet among inner planets of our solar system?
a. Earth
b. Venus
c. Mercury
d. Mars

5. How many Satelites do Venus have ?
a. 1
b. 2
c. 3
d. 0

6. Which of the following planet is called Blue planet?
a. Mars
b. Venus
c. Earth
d. Jupiter

7. Earth is called the planet due to the presence of various life sustainable elements in earth. Which of the following element is not consider as the building blocks for the origin of life in earth?
a. CO2
b. H2
c. O2
d. NO2

8. Which of the following is known as fossil planet?
a. Earth
b. Moon
c. Mars
d. Venus

9. Which of following is called the "Red Planet"?
a. Venus
b. Jupiter
c. Mars
d. Mercury

10. How many satellites do Mars have?
a. 1
b. 2    
c. 3
d. 5

11. "Selenology" is the study of ?
a. The Universe
b. The earth
c. The Moon
d. The Plannet

12. Which of the following fact is not true for Moon?
a. Moon has no atmosphere
b. The gravitational pull of moon is 1/6th that of Earth
c. The Moon have no sound and no twilight
d. The light from the moon takes 8 minute to reach Earth?    

13. How many second do the light from the moon takes to reach the surface of earth ?
a. 8 sec
b. 6 sec
c. 1.3 sec
d. 2.3 sec

14. What percentage of Moon is visible from earth?
a. 49 %
b. 59%
c. 50%
d. 70 %

15. How many days do Moon take to rotate on its axis?
a. About 27.5 days
b. About 29.53 days
c. About 28.53 days
d. None



Answers
1. d
2. b
3. b
4. a
5. d
6. c
7. d
8. b
9. c
10. b
11. c
12. d
13. c
14. b
15. a

No comments:

Post a Comment

Like Our Facebook Page Below To Get Latest Updates On Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...