28 August, 2016

MCQ GK DOZE : Indian Polity and Constitution : Articles and Parts

Dear Job Aspirants,
Indian Constitution is the world's Longest written Constitution containing 448 articles and 25 parts at present. Initially when the Constitution of India was adopted, there were only 398 articles and 22 parts. Due to adoptation of new Amendment Act various other articles were added to the original article list and thus total article at present is raise to 448. In future with the adoption of  new Amendment Act other newer articles will may be added to the Constitution of India. These all articles are broadly divided into 25 parts at present. Each parts contains several articles. All the articles in any part may reflect a specific issue. For examples part 1 of Indian constitution contains four articles mentioning about The Union and it's territory I.e. these articles deals with 29 States of India and seven union territories, their physical geography, name and other related concerns. Simily part III of the Constitution contains 25 articles deals with provisions and rules of Fundamental Right of Indian Citizen. Thus different parts of the Constitution may deal with different topics and provision. In this MCQ page we will discuss few facts and Important questions from Parts and Articles of the Constitution. let's try to solve following MCQ GK on articles of Indian Constitution.
1. How many articles and parts are there in the Constitution of India at present?
a. 398 articles and 25 parts
b. 448 articles and 25 parts
c. 398 articles and 22 parts
d. 448 articles and 22 parts

2. The fundamental rights of Indian Citizens is mentions in which of the following part of Indian Constitution?
a. Part I
b. Part II
c.Part III
d. Part IVA

3. The fundamental Duties of Indian Citizens is mentions in which of the following part of Indian Constitution?
a. Part IV
b. Part II
c. Part III
d. Part IVA

4. Part IV of the Constitution of India deals with which of following?
a. Fundamental Duties
b. Fundamental Rights
c. Citizenship
d. Directive Principles of State Policy

5. Citizenship provision of India is mention in which of the following part of Indian Constitution.
a. Part II
b. Part III
c. Part IV
d. Part XV

6. Part XV of Indian Constitution deals with which of the following?
a. Citizenship
b. Fundamental Duties
c. Directive Principles of State policy
d. Elections

7. The institution of Panchayati Raj is provided in which of the following article?
a. article 36
b. article 38
c. article 40
d. article 48

8. Uniform civil code for the citizen is provided in which of the following article?
a. article 40
b. article 42
c. article 43
d. article 44

9 . The method of Constitutional Amendment is provided in which of the following article?
a. Article 310
b. article 368
c. Article 220
d. Article 378

10. The emergency provision is provided in the Constitution of india in which of the following article?
a. Article 352- 360
b. Article 342- 351
c. Article 239- 241
d. Article 245- 263









Answer
1. b
2. c
3. d
4. d
5. a
6. d
7. c
8. d
9. b
10. a

No comments:

Post a Comment

Like Our Facebook Page Below To Get Latest Updates On Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...