19 August, 2016

MCQ GK DOZE: Indian History Ancient India, Page 3

Dear SSC Aspirants,
Indian history is so vast that it really needs a lot of time to prepare well. In this page of Ancient Indian History we will see few more remaining questions from India valley Civilization. Let's Check it.

1. The earliest evidence of Silver in India is found in the
a. Harappa Culture
b. Vedic Texas
c. Paleolithic Cultures of Western India
d. Silver Punch mark Coins

2. The Cities of Harappa Culture were remarkable for their remarkable system of
a. Ponds and Lakes
b. Fire fighting System
c. Drainage and Roads
d. Garden and Bridge

3. Which of the following was not discovered during the India Valley Civilisation?
a. Stone
b. Iron
c. Copper
d. Bronze

4. The statue of the dancing girl was found in the ruins of Mohenjo-Daro  was made of which of the following material?
a. Iron
b. Silver
c. Bronze
d. Gold

5. The people of  Indus Valley Civilization knew how to write. What was their script of writing?
a. Pictographic
b. Brahmin
c. Magadhi
d. Pali

6. Mohenjo-Daro is also Known as ?
a. City of the Dead
b. City of the Down
c. City of the West
d. City of Joy

7. In which of the following countries did the people of Indus-Valley had a flourishing trade?
a. European Countries
b. Persian Gulf and Mesopotamia
c. China and Japan
d. Hong Kong

8. What was the most puzzling item that was found in the ruins of the Harappan Culture?
a. Tools
b. Great Bath
c. Ornaments
d. Seals

9. What evidence did historian found about building material that Indus valley People used?
a. Stone
b. Wood
c. Concrete
d. Burnt Brick

10. The main economy of Indus Valley Civilization people was based on?
a. Agriculture
b. Industry
c. Minerals
d. Fisheries







Answers
1.  a
2. c
3. b
4. d
5. a
6. a
7. b
8. a
9. d
10. a

No comments:

Post a Comment

Like Our Facebook Page Below To Get Latest Updates On Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...