13 August, 2016

General Knowledge on Facts of India - page 1

Dear job Aspirants,
This page of general knowledge contains Varoius Facts of India in male categories. This mcq post contains Varoius Facts where male achieved in various field like politics, defence, Nobel prize, in glory, education and many more. Let's have few of them.
1. Who among of the following Indian received the first novel prize?
a. Amitya Sen
b. Rabindra nath Tagore    
c. C.V. Raman
d. Mather Teresa

2. Who among the following Indian to swim across the English Channel.
a. Mihir Sen.  
b. Baidhyanath Nath
c. J.R.D Tata
d. None
3. Who was the first president of Indian national congress?
a. Sarojini Maiju
b. Anne Basant
c. W.C Banerjee. 
d. A.O. Home
4. Who among the following is the first Muslim president of India?
a. Dr. A.P.J. Abdul kalam
b. Dr. Zakir Hussain. 
c. Maulana Abdul kalam Azad
d. Fakiruddin Ali Ahmed.
5. Who among the following is the first person to get Bharat Ratna Award?
a.  Jawaharalal Naheru
b. Dr. S. Radhakrishnan. 
c. Indira Gandhi
d. Atal Bihari Bajpei
6. Who among the following is the first Indian judge of the International Court of Justice.
a. Satyendra Nath Tagore
b. Surrender nath Banerjee
c. Dr. Nagendra Singh. 
d. None
7. Who among the following is the first Indian ICS officer?
a. Satyendra Nath Tagore.  a
b. Surrender nath Banerjee
c. Dr. Nagendra Singh. 
d. None
8. Who among the following the first to get Janapeeth Award?
a. Rabindra Nath Tagore
b. Surrender nath Banerjee
c. Dr. Nagendra Singh. 
d. G. Shankar Kurup. 
9. Who among the following is the first speaker of lok sabha of independent india?
a. Maulana Abul kalam Azad
b. Dr. S. Radhakrishnan
c. Sardar Vallabh Bhai Patel
d. G.V. Mavlankar. 
10. Who among the following is the first education minister of independent india?
a. Maulana Abul kalam Azad   
b. Dr. S. Radhakrishnan
c. Sardar Vallabh Bhai Patel
d. G.V. Mavlankar.




Answers.
1. b
2. a
3. c
4. b
5. b
6. c
7. a
8. d
9.  d
10. a

No comments:

Post a Comment

Like Our Facebook Page Below To Get Latest Updates On Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...