17 August, 2016

General Knowledge on facts of India - page 3

Dear SSC Aspirants,
Continuing with facts of india, in this page 3 we will look into more other aspects like first in all other fields like art and culture, science and tech, literature and more. Lest check our study level.
1. Which of the following is the first Indian missile ?
a. Agni
b. Prithivi
c. Aakas
d. Trisul

2. Which of the following is the first Indian Submarine?
a. I.N.S Cauveri
b. I.N.S Chakra
c. I.N.S Vikrant
d. None
3.Which of the following is the first Indian Atomic Submarine ?
a. I.N.S Cauveri
b. I.N.S Chakra
c. I.N.S. Vikrànt
d. None
4.Which of the following is the first Indian University?
a. Takshila University
b. Kolkata University
c. Nalanda University
d. Chennai University
5. Who among the following is the first Indian to received Novel Prize in Economics?
a. Jagadish Chandra Basic
b. Dr. Hargovind Khorana
c. Dr. Amitya Sen  
d. Kailash Satyarthi
6. In which of the following state was the post-Office of India was opened?
a. Tamilnadu
b. Punjab
c. Uttar Pradesh
d. Kolkata
7. Which among the following is the Oldest Indian Bank of India?
a. State Bank of India
b. Allahabad Bank
c. Punjab national Bank
d. Dena Bank
8. Which of the following University is called the First Open University of India?
a. Delhi University
b. Andhra Pradesh Open University
c. Kolkata University
d. Jawaharalal Nehru Open University
9. Who among the following is the president of constituent Assembly?
a. Dr. Rajendra Prasad
b. Dr. S. Radhakrishnan
c. Dr. Zakir Hussain
d. B. R. Ambedkar
10. Which of the following is the Indian First Super Computer?
a. SAGA
b. Eka
c. PARAM 2000
d. PARAM 8000







answers
1. b
2. a
3. b
4. c
5. c
6. d
7. b
8. b
9. a
10. c

No comments:

Post a Comment

Like Our Facebook Page Below To Get Latest Updates On Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...