15 August, 2016

General Knowledge on Facts of India - page 2

Dear SSC Aspirants,
Continuing with the facts of India in male categories in this page we will look after few other facts where male candidate hold the position. Lets have a look and try to solve following MCQs.
1. Who was the first Indian governor general of Independent India?
a. W.C Banerjee
b. Satyandra Nath Tagore
c. C. Rajagopalachari.   
d. None

2. Who was the first Commander in Chief of Free India?
a. General S.F.J Manekshaw
b. General K.M. Cariappa.  
c. General M. Rajendra Singh
d. None
3. Who was the first Chief of Indian Army Staff ?
a. General S.F.J Manekshaw
b. General K.M. Cariappa
c. General M. Rajendra Singh.   
d. None
4. Who was the first home minister of Independent India?
a. Sardar Vallabh Bhai Patel.  
b. Dr. Rajendra Prasad
c. Maulana Abdul kalam Azad
d. G. V. Mavlankar
5. Who was the first Indian Scientist to get Nobel prize?
a. Jagadish Chandra Basic
b. Ramanujan
c. C.V. Raman
d. A.P.J. Abdul Kalam
6. Who was the first election Commissioner of India?
a.Sukumar Sen.  
b. Harilal J. Kanai
c. Dr. S. Radhakrishnan
d. Sardar Vallabh Bhai patel
7. Who was the first Chief Justice of India?
a.Sukumar Sen
b. Harilal J. Kanai   
c. Dr. S. Radhakrishnan
d. Sardar Vallabh Bhai patel
8.Who was the first deputy prime Minister of India?
a.Sukumar Sen
b. Harilal J. Kanai   
c. Dr. S. Radhakrishnan
d. Sardar Vallabh Bhai patel.  
9.Who was the first Muslim President of Indian National Congress?
a. Aga Khan
b. Muhammad Ali Jinnah
c. Badruddin Tayab ji   
d. Liaquat Ali Khan
10. Who was the first president of Muslim League?
a. Liaquat Ali Khan
b. Badruddin Tayab Ji
c. Muhammad Ali Jinnah
d. Aga Khan III
Answers
1. c
2. b
3. c
4. a
5.  c
6. a
7. b
8. d
9. c
10. d

No comments:

Post a Comment

Like Our Facebook Page Below To Get Latest Updates On Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...