17 April, 2016

MCQ Daily DOZE: Environment and Ecology – page 2



Dear Job Aspirants,
Continuing with the previous page on Environment and ecology in this 2nd page we will discuss some more depth of the topic and some more commonly asked environmental questions on any competitive examinations. Hope this MCQ Daily DOZE on Environment and Ecology Series will help the job aspirants to revise your basic Knowledge and also help to make good score in this section. Some more MCQs from Environment and Ecology are listed below.
1. What is the driving force of our Ecology or ecosystem?
 a. Co2
 b. O2
 c. Biomass
 d. Sun     
2. Which one of the following is the Abiotic component of our Ecosystem?
 a. Plant
 b. Animal
 c. Air    
d. Both a and b

3. The major combustible Hydrocarbon present in Gobargas is?
 a. Propane
 b. Methane        
 c. Phosphorous
 d. Butane

4.  The major Combustible Hydrocarbon present in Biogas is?
  a. Propane
 b. Methane        
 c. Carbon di Oxide
 d. Butane

5. Which gas was released to the Environment is Bhopal Tragedy?
 a.  Methyl Isothiocyanate              
 b.  Ethyl isothiocyanate
 c.  Sodium Carbonate
 d. Sulpher di Oxide

6. Which of the following is not a pollutant gas of Environment?
 a. CO
 b. NO2
 c. NO
 d. SO2    
   
7. Which of the Following Element is Non-Biodegradable?
 a. paper
 b. Wood
 c. DDT    
 d. Lather

8. Lichens are the best indicator of which of the following Environmental Pollution?
 a. Air Pollution   
 b. water Pollution
 c. Soil Pollution
 d. Sound Pollution

9.  Which of the following Is Non Green House Gases?
 a. CFC
 b. CO                         
 c. CH4
 d. NO2

10. Which of the Following gases are responsible for Acid rains?
 a. NO
 b. CO2
 c. SO2 + NO2               
 d. CFCs
Answers:
1. d
2. c
3. b
4. b
5. a
6. d
7. c
8. a
9. b
10. c

No comments:

Post a Comment

Like Our Facebook Page Below To Get Latest Updates On Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...