30 March, 2016

MCQ GK Daily DOZE: Indian History- Ancient India, Page2


Dear Job Aspirants,
Continuing the Multiple Choice Questions on Indian History, in this second page of Ancient India topic, we will discuss some more on Indus Civilization and mainly on the features and characteristics of various Indus Civilization Sites and life style of people of those sites. Hope this MCQ page will be very useful for all Railway Recruitment Board Competitive Exam, SSC Competitive Exam aspirants.
1. “Copper Scale Archaeological” finds in which Civilization site?
   a. Harappa      
   b. Mahenjodaro
   c. Ropar
   d. Alamgirpur
 
2. “A Fragment of Woven Cotton” was found  in which Civilization site?
   a. Harappa      
   b. Mahenjodaro    
   c. Ropar
   d. Lothal

3. “Fire alters and bricks” were found  in which Civilization site?
   a. Harappa      
   b. Mahenjodaro    
   c. Ropar
   d. Kalibanga   

4. “Water Harnessing System and Strom water Drainage System” were Found in which of the following Civilization Sites?
   a. Harappa      
   b. Mahenjodaro    
   c. Dholavira       
   d. Kalibanga   

5. Which if the following is the largest Indian site of Indus civilization?
   a. Harappa      
   b. Mahenjodaro    
   c. Rakhigarhi   
   d. Kalibanga   

6. Rice Cultivation system is found in which of the following Civilization site?
   a. Harappa      
   b. Mahenjodaro    
   c. Rakhigarhi
   d. Lothal      

7. During Indus Civilization Gold was imported from which of the following Countries?
   a. Pakistan     
   b. Afghanistan   
   c. Iran
   d. Both b&c    

8. During Indus Civilization Copper was imported from which of the following Countries?
   a. Baluchistan   
   b. Afghanistan   
   c. Arabia
   d. Both a&c    

9. Who among the following Civilization people first produced Cotton?
   a. Harappans         
   b. Mahenjodarons   
   c. Rakhigarhis   
   d. Kalibangans  

10. Which of the following site is the ancient port of Indus Civilization?
   a. Harappa      
   b. Lothal        
   c. Rakhigarhi   
   d. Kalibanga   




Answers:
1. a
2. b
3. d
4. c
5. c
6. d
7. d
8. d
9. a
10. b

No comments:

Post a Comment

Like Our Facebook Page Below To Get Latest Updates On Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...