20 March, 2016

MCQ GK on Chemistry : Matter- Compound & Mixture - Page 1



Dear Job Aspirants,

In this second page of MCQ Daily DOZE on Chemistry topic “Matter” we will try to focus on some important and most essential questions which come on many competitive examinations. This Series will help you to revise your knowledge on matter and help you to make good score in Chemistry section. Below, some MCQ questions from Chemistry chapter Matter are listed below.

Before going to solve the following MCQs please read this short article on Matter- Compound and Mixture

Chemistry GK Study Note: Matter- Compound & Mixture - Page 1


1. Which one of the following is a compound?
 a. Sodium
 b. Chloride
 c. Salt
 d. Gold
 2. Which one of the following is an Organic Compound?
 a. Protein
 b. Marble
 c. Salt
d. Washing Soda

3. Which one of the following is an inorganic Compound?
 a. Salt
 b. Marble
 c. Fats
 d. Both a and b.

4.  A mixture which has a uniform composition throughout and there are no visible boundaries are of separation between constitutions are called?
 a. Pure Mixture
 b. Homogeneous Mixture
 c. Heterogeneous Mixture
 d. None

5. Sodium Chloride dissolved in water this type of mixture is called?
 a. Pure Mixture
 b. Homogeneous Mixture
 c. Heterogeneous Mixture
 d. None

6.  Mixture of water with a bolder stone is which type of following mixture?
 a. Pure Mixture
 b. Homogeneous Mixture
 c. Heterogeneous Mixture
 d. None

7. A separation method in which a Solid Substance passes direct into the vapor is called ?
 a. Filtration
 b. Evaporation
 c. Sublimation
 d. Distillation

8. Which type of Separation Process is used in to separate Iodine from its mixtures?
 a. Filtration
 b. Evaporation
 c. Sublimation
 d. Distillation

9. A Separation Process in which a complete and quick removal of suspended solid particle from a liquid is called?
 a. Filtration
 b. Evaporation
 c. Sublimation
 d. Distillation

10. Filtration of tea from tea leaves is which type of separation process?
 a. Filtration
 b. Evaporation
 c. Sublimation
 d. Distillation











Answers:
1. c
2. a
3. d
4. b
5. b
6. c
7. c
8. c
9. a
10. a

No comments:

Post a Comment

Like Our Facebook Page Below To Get Latest Updates On Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...