24 October, 2015

MCQ GK On Chemistry - Matter & its Properties


Dear Job Aspirants,
Chemistry is  also very important subject for any technical and non-technical examinations and any other Public sector of private firm recruitment examinations. Also many questions are asked from chemistry in all SSC or UPSC examination in the GK section. So Knowledge of Basic chemistry is very important for any exam to crack. This MCQ Daily DOZE of Chemistry Series will help you to revise your Basic Knowledge and help you to make good score in Chemistry section. Below, some MCQ questions from Chemistry chapter Matter are listed below.

Before answering following MCQs please read this Chemistry study note on Matter and its properties

     Chemistry GK Study Note: Matter and Its Properties

1. Who is the Father of Modern Chemistry?

 a. Newton
 b. Darwin
 c. Lavoisier
 d. Max Plank

2. Which of the following form of substance is called pure substance?

 a. A composite substance which is formed with multiple composition of matters.
 b. A single substance or matter which cannot be separated into other kinds of matter by any physical processes.
 c. A composite substance or matter which cannot be separated into other kinds of matter by any physical processes.
d. None

3. Elements are the example of which of the following?

 a. Pure substance
 b. Composite substance
 c. Metalloids.
 d. Both a and c.

4.  Which form of any substance can neither be broken nor build from Simpler Substances?

 a. Compounds
 b. Elements
 c. Both
 d. None

5. Aluminum is the example of which of the following?

 a. Metal
 b. Non-Metal
 c. Metalloids
 d. Compounds

6. Which one of the following is the example of Metalloids?

 a. Cupper
 b. Aluminum
 c. Silver
 d. Bismuth

7. Which of the following group of matters found in all states of matter?

 a. Metal
 b. Non-metal
 c. Metalloid
 d. Alloy

8. The only Lustre non-metal elements is?

 a. Chlorine
 b. Helium
 c. Iodine
 d. Hydrogen

9. Which group of matter has common properties of both metal and non-metal?

 a. Metal
 b. Non-Metal
 c. Alloy
 d. Metalloids

10. The pure Substances that are composed of two or more different elements in fixed proportion of mass are called?

 a. Compounds
 b. Elements
 c. Alloys
 d. None







Answers:
1. c
2. b
3. d
4. b
5. a
6. d
7. b
8. c
9. d
10. a

No comments:

Post a Comment

Like Our Facebook Page Below To Get Latest Updates On Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...