24 October, 2015

MCQ Daily DOZE: Indian Polity and Constitution – Evolution of Indian Constitution – Page 1



Dear Job Aspirants,
Indian polity and constitution is one of the major parts of syllabus for any technical and non-technical recruitment examinations and any Public sector or private firm examinations. Many questions from Indian polity and constitution are seen in all type of government and Private firm recruitment examination in GK section. This MCQ Daily DOZE of Indian Polity and Constitution Series will help job aspirants to revise the Basic Knowledge and help you to make good score in Indian Polity section. Below, a few MCQ questions from Indian Polity and Constitution from chapter Evolution of Constitution are listed .

1. Which of the following country do not have a written constitution?

 a. India
 b. China
 c. America
 d. United Kingdom

2. Which of the following country have the world’s largest written constitution?

 a. China
 b. Russia
 c. India
d. UK

3. When the first constitution of India was framed by constitutional Assembly?

 a. 26 November 1946
 b. 26 November 1949
 c. 26 December 1947
 d. 26 December 1948

4.  Who has given the idea to have constitution in India?

 a. Dr. Ambedkar
 b. AK Ayyar
 c. MN Roy
 d. GN Ayyangar

5. When the first meeting of Indian constitutional Assembly?

 a. 9 December, 1946
 b. 9 November, 1946
 c. 11 December, 1946
 d. 26 January 1950

6. Who was the first permanent president of Indian constitutional Assembly?

 a. Sachidanand Sinha
 b. Dr. Rajendra Prasad
 c. HC Mukherjee
 d. BN Rao

7. Who was the first permanent Vice-president of Indian constitutional Assembly ?

 a. Sachidanand Sinha
 b. Dr. Rajendra Prasad
 c. HC Mukherjee
 d. BN Rao

8. Who is called the Father of Constitution of India?

a. Dr. Ambedkar
 b. Dr. Rajendra Prasad
 c. HC Mukherjee
 d. BN Rao

9. Who was the Chairman of Drafting Committee of Indian constitutional Assembly?

 a. Dr. Rajendra Prasad
 b. HC Mukherjee
 c. BN Rao
d. Dr. BR Ambedkar

10. When was the constitution of India come in full operation?

 a. 25 January 1949
 b. 26 January 1950
 c. 25 January 1950
 d. None

Answers:
1. d
2. c
3. a
4. c
5. a
6. b
7. c
8.a
9. d
10. b


No comments:

Post a Comment

Like Our Facebook Page Below To Get Latest Updates On Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...