26 October, 2015

MCQ Daily DOZE: Environment and Ecology – page 1



Dear Job Aspirants,
As we all know SSC combined higher secondary level examination is approaching and preparation is reaching its peak. It’s the time for high voltage revision of the basic knowledge of the entire subject. Among this Environment and Ecology is also one of the core subjects with good weightage of marks in all the recruitment examinations. This MCQ Daily DOZE on Environment and Ecology Series will help the job aspirants to revise your basic Knowledge and also help to make good score in this section. Below, some MCQ questions from Environment and Ecology are listed below.

1. Which one of the following is the Biotic element of the environment?

 a. Pressure
 b. Micro organism
 c. Climate
 d. Moisture

2. Which one of the following is the Abiotic element of the Environment?

 a. Light
 b. Temperature
 c. Micro organism
d. Both a and b

3. Which one of the following is not a category of biotic part of the environment?

 a. Inorganic Substance
 b. De composers
 c. Consumers
 d. Producer

4.  The term ecology was first coined by whom?

 a. Jean Brunhes
 b. Tansley
 c. Ernst Haeckel
 d. G Taylor

5. What percentage of nitrogen is present in our atmosphere air?

 a.  20.95%
 b.  78.09%
 c.  87%
 d. 0.93%

6. Which one of the following is not a Particulate matter of our environment?

 a. Smoke
 b. Haze
 c. Dust
 d. Carbon di Oxide

7. What do you mean by Respirable Suspended Particulate Matter(RSPM) ?

 a. Matters that can be easily respirable
 b. Particulates having diameter less than 10 micrometer which could be inhaled.
 c. Particulates having diameter greater than 10 micrometer which could be inhaled.
 d. None

8. Which one of the following is not an effect of Land degradation?

 a. Deforestation
 b. Salinity
 c. Soil erosion
 d. Flood and drought

9.Which one of the following is responsible for Ozone Layer Depletion?

 a. CFC
 b. CO2
 c. NO2
 d. Both A and B

10. Which one of the following is the correct food chain?

 a. Grass->chameleon->Insect->Bird
 b. Grass->Fox->Rabbit->bird
 c. Fallen Leaves->Bacteria->Insect Larvae
 d. Phytoplankton->Zooplankton->Fish

Answers:
1. b
2. d
3. a
4. c
5. b
6. d
7. b
8. a
9. d
10. d




No comments:

Post a Comment

Like Our Facebook Page Below To Get Latest Updates On Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...