27 September, 2015

MCQ GK Daily DOZE: Indian History- Ancient India, Page1

Dear Job Aspirants,

As all government all India Level Examinations like RRB, IBPS, SSC, UPSC  and as well as other  public sector and  private Sector Recruitment exams placement paper contains a part form Indian History. So History GK is very essential for all the exams to crack. We hope this MCQ GK  Dose will be very helpful for all of you preparing for any competitive examinations. Its just revision  MCQ DOZE from India History covering Ancient India   Here some History GK questions Updates from Ancient India for you:

1. Which civilization site is consider as the oldest and first Indus civilization site?   

   a. Mohenjodaro
   b. Harappa
   c. Ropar
   d. Kalibanga

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

2. Who first Coined the term Indus Civilization?

   a. Daya Ram Sahani
   b. S.R.Rao
   c. John Marshall
   d. J.P.Joshi

3. Lothal Civilization is  Present  in the bank of which River?

   a. Ravi
   b. Indus
   c. Bhogava
   d. Luni

4. Capital city of Indus Civilization.

   a. Lothal
   b. Harappa
   c. Kalibanga
   d. Banawali

5. In which Civilization the worship of Pashupati (Shiva) Mahadeva was found?

   a. Harappa
   b. Lothal
   c. Kalibanga
   d. Mahenjodaro

6.Who First Discovered the Harappa civilization?

   a. Daya Ram Sahani
   b. S.R.Rao
   c. John Marshall
   d. J.P.Joshi

 7. Who First Discovered the Mahenjodaro or 'Mound of the Dead' civilization?

   a. Daya Ram Sahani
   b. S.R.Rao
   c. John Marshall
   d. RD Bannerjee

8. Indus valley Civilization is belong to which age?

   a. Stone Age
   b. Neolithic Age
   c. Bronze Age
   d. Paleolithic Age

9. Harappa and Mahenjodaro Civilization Sites were discovered in which years respectively? 

   a. 1922 and 1921
   b. 1921 and 1923
   c. 1931 and 1932
   d. 1921 and 1922

10. 'The Great Bath' archaeological finds in which Civilization site?

   a. Harappa
   b.Mahenjodaro
   c. Ropar
   d. Alamgirpur

Answers:
1. b
2. a
3. c
4. b
5. d
6. a
7. d
8. c
9. d
10. b

No comments:

Post a Comment

Like Our Facebook Page Below To Get Latest Updates On Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...