Like Us On Facebook

27 August, 2016

MCQ GK DOZE : Indian Polity and Constitution : Basic Info.

Dear Job Aspirants
Constitutions of any country is a set of fundamental principals and rules, which is applied to state or other governing or non governing bodies so as to govern the country efficiently and correctly. During the period of Indian Independence The Cabinet Mission Plan which proposed to form a constitutional Assembly so so to frame the Constitution for India. Accordingly the Constitution of India was framed and thus adopted from 26, January 1950. The Constitution of Indian is consist of a Preamble, 445 Article divided into 22 Parts and 12 Schedules. The Constitution also contains articles for various National Identities like national flag, National Emblem, National Anthem, National Song, National Animal, And all other national Identities. So let's discuss few basic MCQ on Indian Constitution.

1. The tricolour flag of India is adopted as national flag in which of the date?
a. 26 January 1949
b. 26 January 1950
c. 9 December 1946
d. 24 July 1947

2. The "Satyameva Jayate" of our national emblem is written in which of the following Scripts.
a. Sanskrit script
b. Devanagari Script
c. English Script
d. Urdu Script

3. What is the recitation period of Out national Anthem "Jana gana mana"?
a. 45 Sec
b. 50 sec
c. 52 sec
d. 60 sec

4. Our national Song "Vande Mataram" is taken taken from a famous book of Banking Chandra Chatterji. What is name of the book?
a. Gitanjali
b. Amarnath
c. Durgeshnandini
d. Kapalkundala

5. Which of the following calendar is the official calendar of India?
a. Saka calendar
b. Georgian Calendar
c. English Calendar
d. None

6. Which of the following is the national Animal of India?
a. Lion
b. Eliphant
c. Tiger
d. Rhino

7. Which of the following is the National Aquatic Animal of India?
a. Shark
b. Crocodile
c. River Dolphin
d. Star fish

8. Which of following countries have an Unwritten Constitution?
a. USA
b. UK
c. Pakistan
d. India

9. Which of the following idea was not included during the time of enactment of the co situation of India?
a. Liberty
b. Justice
c. Equality
d. Socialist

10.The word 'Socialist', 'Secular' and 'Unity' and 'Integrity' were added to the Constitution of India In which of the following Ammentnet act and when?
a. 25th Amendment Act 1971
b. 30th Amendment Act 1972
c. 39th Amendment Act 1975
d. 42nd Amendment Act 1976

Answers:
1. d
2. b
3. c
4. b
5. a
6. c
7. c
8. b
9. d
10. d

26 August, 2016

MCQ GK DOZE : Indian Polity and Constitution - Sources of Indian Constitution

Dear Job Aspirants
After Independence a constitutional Assembly was made to formulate the Constitution of Independent India. There were various committees in the constituent Assembly for formulating Constitution of India. During the period of Drafting of the Constitution, the Drafting committee  headed by BR Ambedkar try to formulate a best Constitution for India. They had studies  Constitutions of various countries of the world. Thus During the period of Drafting of Indian Constitution many provisions were imported from other constitutions and a new Indian construction was made. The Indian Constitution so made is the largest written Constitution of the world. In this MCQ GK- DOZE we will see the what are the provisions of our Constitution were borrowed from other constitutions.
1. Single citizenship Provision of Indian Constitution is borrowed from which of the following Country?
a. UK
b. USA
c. Canada
d. Franch

MCQ GK DOZE: Geography: Universe and Solar System - page 5

Dear job Aspirants,
continuing with universe and Solar Syatem in this 5 the page we will continue out discussion on important facts about various planets and Satellite of our solar Syatem. As we all know our solar system is comprises is 8 planets among whom four planners nearer to Sun is called inner planner and 4 planet far from sun are called outer planet. In this MCQ page we will mainly focus on inner planets, theirs characteristics and notable facts. Let's have a look..!

1. Which of the following planet is the hotest planet of our solar Syatem?
a. Mercury
b. Jupiter
c. Mars
d. Venus

MCQ GK DOZE: Geography :Universe and Solar System - Page 4

Dear Aspirants,
In last three pages we have discussed various Questions from solar system, the sun, theory of Universe and Galaxy. In this page we will look into various planes of the solar system, their physical orientation, there Environments, Size Physical Condition and more. In our solar system there are Eight planets and each of them are very different in terms of physical appearance, in terms of environmental condition, in terms of life sustainability etc. Let's go in depth and explore unrevealed facts of planets of our solar system.

1. How many planets are their in our solar system?
a. 7
b. 8
c. 9
d. 10

MCQ GK DOZE: Indian History : Vedic Period Page 2

Dear SSC Aspirants
Continuing with Vedic age civilisation and Vedic calture and literature, in this second page on Vedic period we will look into various Vedic Literatures. During the period of 1500 BC - 600 BC Various Vedic Literatures were developed. Vedic Literatures were comprised of various vedas, Brahmanas, Aranyaks and Upanishad. In this MCQ series we will try to explore various Questions based on Vedas and other Vedic Literatures developed and produced by Aryans. Let's have a look

1. Which of the following is not the part of Vedic Literatures?
a. The Samhitas
b. The Upanishad
c. The Mahabharata
d. The Brahamans

25 August, 2016

MCQ GK DOZE: Indian History Vedic Period - page 1

Dear SSC Aspirants,
In this MCQ GK post on Indian History of Vedic period, we will be focusing mainly on various Vedic cultures, rituals, and Vedic traditions. We will also discuss the Societies of Vedic period,  Vedic religion, Economy system adopted by Aryans, Civilisation and many more.

As we all know our Vedic culture and religion is the main stream of Civilisation of Indian Sub continents. Indian Sub continent is the home of our Aryan who were believed to be the native of this soil. Aryan followed various Vedic rituals and riligions which is known to be one of the oldest religion of the world called Sanatan Dharma or the modern name Hindu religion. They followed various Vedic cultures which has great significance in Indian subcontinent till date. So let's discuss few multiple choice questions based on Vedic period.
1. According to popular belief(Max Mueller view) Aryans are supposed to have migrated to Indian Sub continent from which of the following place?
a. South East Asia
b. Middle East
c. North Asia
d. Central Asia

22 August, 2016

How to Score More in descriptive type paper of SSC CGL Exam 2016

Dear SSC CGL Aspirants

SSC CGL being the most competitive examination conducted by Staff Selection Commission is becoming tougher and tougher every year due to higher number of aspirant appearing in the examination. Thus to reduce the examination burden this year SSC made significant changes in the examination including another descriptive type paper as tier 3. The exam pattern changes that are taken by SSC for this year onward are as follows

  •  Elimination of  the interview component
  •  Introduction of  tier 3 exam for descriptive type paper.
  • Changing of mode of examination for  tire 1 and tire 2 from conventional offline mode of examination to online mode of examination.
  • Treating the tier 1 as qualifying type paper.
  •  Changing the tier 1 exam paper and exam pattern as reducing the number of questions from 200 questions to 100 questions and increasing the mark allocated to each question from 1 to 2 mark for each question of tire 1 and reduced the time allocated from 120 minute to 75 minute.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...